3 situații în care câinele devine agresiv și cum să le rezolvi

Comportament
2 ani în urmă
1 comentarii

© Isabel Vittrup-Pallier, Unsplash

De multe ori comportamentul agresiv al unui câine are o poveste în spate, așadar, s-a declanșat din anumite motive sau câinele pur și simplu nu a primit educația necesară, încă. În funcție de problemă, poți încerca chiar tu să rezolvi problemele comportamentale ale câinelui tău, fără să fie nevoie să apelezi la un dresor, dar uneori chiar trebuie să apelezi la un specialist. 

 

În articolul acesta descriem 3 situații în care câinele tău ar putea deveni agresiv și potențiale soluții pentru fiecare dintre acestea:

 

1. Câinele este agresiv atunci când mănâncă din bol

Posesivitatea este un comportament natural pentru câine, iar dacă acesta este hrănit cu bolul și din diverse motive începe să manifeste acest comportament față de tine sau alte persoane, câinele trebuie să fie învățat "să nu muște mâna care îl hrănește". Poți încerca să faci lucrul ăsta începând să-l hrănești cu mâna, pentru a-l face să înțeleagă mai bine că tu îi oferi acea mâncare și că ai puterea să nu o faci.

 

2. Câinele devine teritorial în casa ta

Similar cu comportamentul menționat anterior, câinele poate deveni posesiv pe anumite locuri, altfel spus teritorial, lucru care poate fi datorat și de o libertate prea mare acordată acestuia. Dacă câinele începe să fie teritorial pe pat, pe canapea sau pe orice alt loc din casă, poate că ar fi timpul să-l privezi de dreptul de a mai sta în aceste locuri și să încerci să-l ții pentru o perioadă într-un spațiu mai izolat, în curte sau în cușcă.

 

3. Câinele este agresiv cu alți câini sau cu alte persoane

Unii câini pot dezvolta un comportament agresiv față de alți câini sau alte persoane, uneori din cauza fricii sau anxietății, alteori din dorința de a stabili dominanță. Pentru că acesta este un caz mai periculos de agresiune, care poate duce la rănirea altora, iar câinele tău ca și consecință ar putea fi chiar eutanasiat, poate că ar fi indicat să consulți un specialist înainte de toate.

Câteva soluții prin care ai putea, totuși, să încerci să rezolvi acest tip de agresiune, sunt să înveți câinele să stea, să se relaxeze la comenzi verbale, oferindu-i mici gustări ca recompensă și să încerci să-l expui încetul cu încetul la alți câini sau alte persoane. Mare atenție să nu încerci să faci lucrul din urmă, dacă nu poți avea control asupra câinelui tău!

Comentarii
un articol plin de perspective interesante, multumim echipei Canine.ro pentru informatie!

Articole similare