Cum să faci cunoștință cu un câine

Comportament
3 ani în urmă
Niciun comentariu

© Helena, Rawpixel

Probabil toți am fost acolo la un moment dat, să vedem un câine pe stradă, plimbat de stăpân, să încercăm să îl mângâiem și să primim o reacție agresivă. Ei bine, fie că ești într-un adăpost unde vrei să adopți un câine, fie că ești pe stradă, ar trebui să ai în vedere că acel câine este posibil să nu îți înțeleagă intenția de la bun început și va trebui să îi câștigi încrederea. Există anumite moduri prin care poți încerca să te apropii mai mult de acesta și anumite gesturi pe care trebuie să le eviti cât de mult posibil. Noi vom enumera câte puțin din fiecare aici.

 

 

Lasă câinele să vină la tine


 

Când întâlnești un câine, e important să-ți păstrezi calmul și să nu faci mișcări bruște. Primul instinct poate fi să alergi spre câine cu brațele deschise, ceea ce nu e indicat. Câinele poate fi intimidat de acest gest. Încearcă să păstrezi o postură naturală și să lași câinele să vină la tine. Nu vrei să pari periculos, pentru că asta poate stârni câinele să ia o postură defensivă. Fii prudent, fără să dai dovadă de vulnerabilitate, când întâlnești un câine pentru prima data.

 

Lasă câinele să te miroasă


 

Când faci cunoștință cu un câine, este foarte important să îi înțelegi instinctele. Câinii au un simț al mirosului foarte puternic, de care se folosesc de câte ori au ocazia. Cu doar câteva adulmecări, un câine poate simți genul, starea de sănătate și aspecte din trecut ale unui alt câine. Când un câine miroase o persoană, poate simți dacă aceasta are un câine al ei, sau chiar și în ce cartier locuiește. Își poate da seama și dacă a mai întâlnit persoana aceasta în trecut. Nu îi pune mâna în față, lasă câinele să se apropie de tine și să te miroasă în felul lui.

 

Mângaie-l pe cap


 

Când faci cunoștință cu un câine, încearcă mereu să îi respecți teritoriul. Să îl mângâi pe cap poate fi amenințător, mai ales dacă ești o persoană străină. Mai degrabă decât a-l mângaia direct pe cap, începe prin a-l mângaia ușor pe spate. Dacă este permisiv, poți încerca să îți muți mâna progresiv spre cap.

 

Ai grijă la limbajul corporal


 

La fel ca la noi, oamenii, putem observa multe lucruri urmărind limbajul corporal al unui câine. În general, când un câine are corpul arcuit, dă din coadă și aleargă în jurul tău este un semn bun. Dacă se apleacă cu picioarele din față extinse, e ca și cum ar spune: "Joaca-te cu mine!". Ai grijă, totuși, la orice gest care poate indica o stare agresivă sau amenințătoare, ca de exemplu dacă îți arată colții sau coada e ascuțită.

 

Folosește o voce calmă


 

E comun ca oamenii să folosească vocea aceea ușor ascuțită, prin care comunica cu bebelușii când li sunt dragi, chiar și cu câinii, dar abordarea corectă când întâlnesc un câine ar fi să folosească vocea lor normală. Folosește o voce calmă, joasă. O voce cu un ton ascuțit poate indica slăbiciune sau să streseze câinele. Încearcă să emani încredere, dar și respect, atunci când faci cunoștință cu orice câine.